Leestijd: 2 minuten

Onderwerp: Bezuiniging Ouderenzorg


Voorzitter
 goed nieuws is dat mensen veel ouder worden dan vroeger en veel mensen gezonder ouder worden dan vroeger. Het is een voorrecht voor mensen om kinderen en kleinkinderen, als ze die mogen hebben, langer te zien opgroeien en om de ervaring van het leven te kunnen delen met anderen. Dat is ook ons Nederland waarin we mogen wonen. En daar ben ik trots op.

Maar voorzitter, ouderdom komt vaak met gebreken. Dan spelen zaken als goede zorg en liefdevolle genegenheid ook een belangrijke rol in het leven. Gelukkig zijn we in ons land gezegend met zo veel gemotiveerde zorgverleners, mantelzorgers en vele vrijwilligers. Zij zetten zich dag in, dag uit in om goede zorg te bieden. 

Maar voorzitter, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de ouderenzorg staan steeds meer onder druk. Steeds meer ouderen hebben zorg nodig, terwijl er steeds minder mensen zijn die hun dat kunnen bieden. Het gevolg: personeelstekorten, wachtlijsten, stijgende kosten, hogere eigen bijdragen. We lopen tegen de grenzen aan van de middelen en van de mensen. De vraag is dan ook – als het gaat om de toekomst van de ouderenzorg- : hoe voorkomen we nou die schaarste? Die is er onmiskenbaar. We kunnen er allemaal prachtige oplossingen voor hebben, waarvoor we ons best doen, maar die schaarste is er wel en zal ook niet zomaar weg zijn. En, voorzitter, dit leidt tot verschraling van de ouderenzorg. Een verschraling waardoor je in steeds meer situaties denkt, maar dit moeten we toch niet willen met elkaar, dit is toch niet wat bij Nederland hoort?

Voorzitter, ik weet dat de beantwoording van deze vragen niet eenvoudig is. Veranderingen zijn nodig, maar die veranderingen in de ouderenzorg moeten ook wel de tijd krijgen, ook als een minister, een kabinet, zegt: snap dat de bomen niet tot in de hemel groeien en dat er bij van alles en nog wat even goed bekeken moet worden of alles nog wel kan zoals het vroeger ging. Prima, dat snappen we allemaal, maar doe dit niet te haastig en ondoordacht. Dat zien we nu wel met een aantal besparingen die door dit nu demissionaire kabinet ingeboekt zijn — het stond natuurlijk eerder in het regeerakkoord — zonder dat de concrete beleidsvoorstellen daarvoor al in gang zijn gezet; ik noem het scheiden van wonen en zorg, en de meerjarige contracten.

Voorzitter, ik rond af met de conclusie dat met de val van het kabinet zijn de bezuinigingen op de ouderenzorg controversieel verklaard. Maar dat dat niet betekent dat er nu voldoende geld is voor de ouderenzorg. Want dat is niet het geval. Daarom dien ik namens PRO, Lokaal Belang, D66, PvdA, DePB en het CDA de volgende motie in.

Lees hier de complete motie