Leestijd: 2 minuten

‘Dit is verschraling dat moeten we niet willen in Nederland’


De bezuinigingen die gepland staan voor de ouderen- en verpleeghuiszorg moeten van tafel. Dat vindt de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Ze sturen een brief met dat verzoek naar het toekomstige kabinet.

En ze roept de zeven andere Achterhoekse gemeentes op om hun voorbeeld te volgen.
De overheid is voornemens 235 miljoen euro te korten op de ouderenzorg.Daar bovenop willen ook de zorgkantoren bezuinigingen door gaan voeren. Een dubbele korting terwijl het aantal ouderen dat zorg nodig heeft alleen maar toeneemt.

Verschraling
Eerder al lieten de zorgorganisaties in de Achterhoek weten dat de bezuinigingen een bedreiging zijn voor de toekomst van de zorg. Zij spanden daarom samen met andere zorgorganisaties uit het hele land een kort geding aan tegen de zorgkantoren. Die dient op 28 september.

De politieke partij PRO in de gemeente Oude IJsselstreek wil de zorgorganisaties ondersteunen. ,,Dit is verschraling van de ouderenzorg. Dat moeten we in een land als Nederland toch niet willen met elkaar”, zegt Gülden Siner Sir, fractievoorzitter van PRO.

Tijd voor verandering
Ze vindt het ondenkbaar dat er gekort wordt op ouderenzorg. Zeker nu de organisaties proberen door middel van nieuwe technieken de zorg beter en effectiever in te richten. ,,Veranderingen in de zorg zijn nodig, maar veranderingen hebben tijd nodig en die moeten de zorgorganisaties krijgen.”

Samen met andere partijen diende ze een motie in om Den Haag te laten weten dat de bezuinigingen ongepast zijn en dus van tafel moeten. De motie werd aangenomen en dus gaat verantwoordelijk wethouder Janine Kock een brief schrijven met dat verzoek aan de toekomstig formateur.

Achterhoek Raad
Om sterker te staan wordt tijdens de Achterhoek Raad – waar alle Achterhoekse gemeentes gezamenlijke onderwerpen bespreken – aanstaande maandag ook geprobeerd de andere gemeentes mee te krijgen om de brief met het verzoek te ondertekenen.

Bron: Gelderlander.nl