Leestijd: 2 minuten

Gas- en elektriciteit vormen een steeds groter deel van de woonlasten doordat de energiekosten de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Dat geldt niet alleen voor eigenaren, maar ook voor huurders. Dat geeft een reden eens te kijken naar mogelijke besparingen m.b.t. de energiehuishouding.

Zonnepanelen zijn hier een voorbeeld van. Met zonnepanelen kun je de energiekosten flink laten dalen. Wel is er een éénmalige investering voor nodig. Deze investering is helaas niet voor iedereen bereikbaar. Dit gedachtengoed is echter niet altijd de juiste.  Er zijn zeker mogelijkheden om toch een dergelijke investering te realiseren. Niet alleen voor koopwoningen maar zeker ook voor de huurwoning zijn zonnepanelen bereikbaar. Vaak is het de weg weten hoe dit te realiseren onbekend. Het is zeker voor zowel eigenaren van woningen als huurders beslist rendabel en de moeite waard dit eens te bekijken.

Zonneatlas
Panelen op je dak plaatsen begint echter met het bepalen of je woning hiervoor geschikt is. Dit is eenvoudig te bepalen op de website van Zonneatlas.nl Op de genoemde website vul je postcode en huisadres. Je kunt vervolgens je verbruik invullen en in een overzichtelijk geheel worden de mogelijkheden voor je gepresenteerd. Je vindt er onder andere de potentiele besparing maar ook een indicatie van de investering. 

Het is zeker de moeite waard om te kijken of zonnepanelen voor jouw huis geschikt zijn.

Zelf aanschaffen van zonnepanelen
Dan komt uiteraard de aanschaf. Tegenwoordig leggen particulieren de investering niet zo meer op tafel. Toch zijn er diverse mogelijkheden om de panelen toch te kunnen aanschaffen. Een goed voorbeeld is hiervoor het warmtefonds Bij dit fonds kun je een financiering verkrijgen tegen gunstige voorwaarden en rentetarieven. Je kunt op de website zelf een vrijblijvende offerte opvragen. Een bijkomend voordeel is dat als je (gezamenlijk) verzamelinkomen lager dan € 48.625 per jaar, je geen rente betaald voor de Energiebespaarlening.  

Een bijkomend voordeel is dat als je (gezamenlijk) verzamelinkomen lager dan € 48.625 per jaar, je geen rente betaald voor de Energiebespaarlening. 

Kom je er desondanks niet uit, dan zijn er altijd adviseurs met de nodige kennis in te schakelen. Bijvoorbeeld het energieloket Achterhoek. Ook de website van de gemeente Oude IJsselstreek geeft veel bruikbare informatie en links naar websites voor subsidie of duurzaamheidsleningen tegen gunstige voorwaarden. 

Ten slotte kunt u ook contact opnemen met PRO! via meldpunt energiearmoede: Energiearmoede – PRO! (pro-oij.nl)

Picture of Marco Kraan

Marco Kraan

Auteur van dit bericht