Leestijd: 2 minuten
Elja Versteeg
Elja Versteeg

Handen aan bed
Onze doelstelling voldoende handen aan bed blijkt opnieuw een utopie te zijn. Ziekenhuizen krijgen een nieuwe CAO met een betere Onregelmatigheidstoetslag (OTR) uitbetaling, maar opnieuw komen de verpleeghuizen, thuis- en jeugdzorg hiervoor niet in aanmerking. Het kabinet houdt zich muurvast aan bezuinigingen op verpleeghuizen en jeugdzorg!

Verspilling in de zorg
Al een aantal decennia lang werk in de verpleeghuiszorg en zie wat er op één dag in een Nederlandse verpleeghuis en apotheek wordt vernietigd, bijvoorbeeld medicijnen en verbandmaterialen. Er wordt in Nederland, volgens ruwe schattingen, elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid! De niet-gebruikte geneesmiddelen die nu door patiënten worden teruggebracht naar een apotheek, worden standaard vernietigd. Jammer, want hergebruik van deze – vooral dure – medicijnen mogelijk kan leiden tot een aanzienlijke besparingen. Bovendien is het vernietigen van medicatie en verbandmateriaal ook slecht voor het milieu!

Om de tafel
De zorgautoriteiten zouden samen om de tafel moeten om deze verspilling tegen te gaan. Deze besparingen zouden ten goede moeten komen aan de directe zorg aan bed, een relevant inkomen voor de hardwerkende zorgmedewerker en kan hierdoor ook jonge mensen enthousiasmeren voor een baan in de zorg!

PRO! is tegen het beleid van Rutte IV ten aanzien van de zorg op de lange termijn en de verspilling van medicijnen.

 

Picture of Elja Versteeg

Elja Versteeg

Nr. 3 Lijst PRO!