Leestijd: 2 minuten

Een hot item vandaag de dag is de nood voor een dak boven ons hoofd, of te wel de woningnood. Die is er uiteraard ook binnen onze gemeente. 

PRO! bracht de tiny houses als eerste ter sprake, in de media ook wel de Uuthuuskes genoemd. Een tiny house als snelle oplossing van het woningtekort. Een plan om de eerste woningnood snel te kunnen oplossen. 

Financiering project tiny houses
Zoals aangegeven staat PRO! achter het plan. Toch vinden wij dat de snelheid van dit plan prevaleert boven een goed onderbouwd financieringsplan en een daaraan verbonden terugverdienmodel.  Kortom een plan om nauwlettend en kritisch te volgen!

Hoe verder
De overheid heeft een grondwettelijke taak te zorgen voor voldoende woningen. PRO! constateert dat het evenwicht tussen vraag en aanbod totaal is verstoord. In de Achterhoek wordt 83% van de te koop aangeboden woningen boven de vraagprijs verkocht. Beleggers kopen woningen als beleggingsobject. Woningen die vroeger door starters en/of jongeren werden gekocht. Voor de starter of gevestigde koper wordt het daardoor onmogelijk een huis te kopen. 

Momenteel zijn er volop bouwplannen in onze gemeente. Enkele projecten zijn al goedgekeurd maar de prijzen ervoor zijn voor de groep die een woning zoekt onbetaalbaar, dit ondanks de lage hypotheekrente van dit moment. Een gemiste kans vinden we bij PRO!. 

We hebben een duidelijke woonvisie voor  ogen voor elke groep van de bevolking. 

PRO! wil de woningmarkt in beweging krijgen door;

  • voor beleggers een zelfbewoningsplicht in te voeren; 
  • nieuwe woningen te bouwen voor de startersmarkt met een plafondprijs van € 225.000;
  • te bouwen voor specifieke doelgroepen; kleinere gelijkvloers woningen voor de ouderen waardoor de woningmarkt  in beweging komt;
  • Collectief Particulier Opdrachtgeverschap te stimuleren. Toekomstige bewoners organiseren zich in een vereniging, zijn gezamenlijk opdrachtgever en hebben invloed op de ontwikkeling van hun eigen woning. 
  • door stoppende boeren aan te bieden Tiny houses op hun grond te plaatsen. Daarmee creëren we een win-win situatie en zeker als we als tegenprestatie laten vastleggen dat er nieuwe natuur aangelegd wordt rond de Tiny houses. 
  • bijzondere woonvormen te stimuleren. Creëer wooncentra voor jong en oud, de jongeren verlenen mantelzorg i.c.m. een lagere huur en de ouderen zorgen voor kinderopvang en groenonderhoud
In ons verkiezingsprogramma treft u onze visie aan voor een betere, efficiëntere en toegankelijke woningmarkt, tot stand gekomen en gevoed door de inwoners uit onze gemeente. Dat is Meedoen, Meedenken en Meebeslissen! 
 

PRO! wil graag met u in contact komen als het gaat om bouwen en wonen en de hierbij behorende problematiek. Hebt u ideeën, aan- of opmerkingen dan komen wij graag met u in contact. Vul het onderstaande formulier in en u hoort van ons!

Picture of Marco Kraan

Marco Kraan

Auteur van dit bericht
Nr. 15 lijst PRO!

Schrijf hier uw vraag of topic voor Gerard Mientjes, secretaris van PRO!